Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Koskinen – Romus – Innanen – Hauta-aho

23.5.2017 @ 18:30

Ravintola Laulumiehet

20€

Rent Romus (USA): saksofonit, huilut ja muut puhaltimet, perkussiot
Heikki “Mike” Koskinen: e-trumpetti, huilut, perkussiot
Mikko Innanen: saksofonit, huilut ja muut puhaltimet, perkussiot
Teppo Hauta-aho: kontrabasso

Koskinen-Romus-Innanen-Hauta-aho on vapaasta improvisoinnista inspiraatiota ammentava yhtye, jossa yhdistyvät vaikutteet Kellari Triosta, sekä Koskisen ja Romusin pitkäaikaisesta yhteistyöstä San Franciscon lahtialueella. Yhtyeen ytimessä on intensiiviseen kuunteluun perustuva kollektiivi improvisaatio, jonka lomaan lisätään sävellettyjä teemoja. Instrumentteina ovat saksofonien, basson ja e-trumpetin lisäksi pienet perkussiot ja ”soundisoittimet” ja Koskisen soittaa puhaltimien lisäksi myös pianoa.

Heikki ”Mike” Koskinen ja saksofonisti Rent Romus ovat tehneet yhteistyötä lahtialueella monissa eri yhteyksissä jo kauan. Koskisen Suomen kulttuurihistorian ja musiikin tuntemus oli tärkeä elementti Romusin ‘Otherworld Cycle’ suomalaisvaikutteisen projektin toteuttamisessa. He ovat esiintyneet yhdessä Koskisen ”Northern Winds & Voices” ja ”Liisankatu 14” yhtyeissä, sekä Romusin ”Life’s Blood Ensemble” yhtyeen keikoilla ja tuoreella levyllä ”Rising Colossus”.

Trumpetisti Heikki ”Mike” Koskinen lähti Suomesta 70-luvulla opiskelemaan Bostonin Berklee College of Musiciin. Sieltä hän muutti San Franciscoon ja on toiminut lahtialueella aktiivisesti omien jazzyhtyeittensä parissa sekä sovittajana, filmisäveltäjänä ja musiikkipedagogina. Hän on sovittanut ja johtanut lahtialueen erityylisiä suomalaisyhtyeitä ja toimitti kymmenen vuotta viikoittaista radio-ohjelmaa ”Studio Finland”. Ennen Amerikkaan muuttoaan Mike soitti Suomessa mm. Edward Vesalan, Kalmiston Klangin, Paroni Paakkunaisen, Eero Koivistoisen, Heikki Sarmannon ja Soulset yhtyeissä ja 70 luvulla hänet valittiin mm. Suomen ykkösjazztrumpetistiksi Rytmin äänestyksissä. Miken omalla kvintetillä vuonna 75 levytetty ”Sunwebs” (Love Records) on vieläkin ajankohtainen Suomen jazzpiireissä. Miken pääinstrumentit ovat nykyään Morrison Digital Trumpet, tenorinokkahuilu ja piano. Hänen omissa lahtialueen yhtyeissä ovat soittaneet mm. Hadley Caliman, Steve Heckman, Mark Levine, Joe Bonner, Bennie Green, Larry Hancock, Michael Spiro ja Rent Romus.  Suomessa Koskinen on viime vuosina soittanut Kellari Triossa Mikko Innasen ja Teppo Hauta-ahon kanssa.
Rent Romus on kolmannen polven suomalais-amerikkalainen, syntynyt Michiganissa ja asuu nykyään San Franciscon lahtialueella.  Romus on saksofonisti, multi-instrumentalisti, säveltäjä, yhtyejohtaja, musiikin tuottaja, ja osallistuu aktiivisesti lahtialueiden suomalais- ja musiikkiyhteisöjen toimintaan. San Francisco Weekly on kuvaillut Romusin soittoa ”hurjaksi” ja jazzkriitikko Frank Rubolino on kutsunut häntä keskeiseksi hahmoksi USA:n länsirannikon luovan musiikin piirissä.  Hänen alkuaikojen, mm. Stan Getzin kanssa tehtyjen, opintojensa jälkeen hänen kiinnostuksensa on vienyt kohti vapaamuotoisempia artisteja, kuten Sun Ra, Albert Ayler, Arthur Blythe, Derek Bailey ja Merzbow.  Hänen yhtyeitään ovat: “Lords of Outland”, “the Life’s Blood Ensemble, “Bloom Project” pianisti Thollem McDonasin kanssa ja hän johtaa kollektiivista improvisaatiota soittavaa “The Ruminations” yhtyettä.  Rent Romus on levyttänyt 37 albumia, sekä yhtyejohtajana että muusikkona, ja niissä on lähestytty improvisaatioita ja  sävellyksiä monesta eri näkökulmasta.  Hän soittokumppaneitaan ovat olleet mm. Chico Freeman, John Tchicai, Vinny Golia, Stefan Pasborg, James Zitro, Heikki “Mike” Koskinen, ja Jon Bridsong.

Mikko Innanen  kuuluu  suomalaisen jazzin nuorempaan, kansainvälisesti mainetta niittäneeseen sukupolveen.  Mikko on virtuoosimainen soittajia, joka hallitsee jazz monet eri tyylisuunnat ja tuntee musiikin traditiot, mutta myös pystyy luomaan musiikkia tyhjästä hetken inspiroimana.

Basisti Teppo Hauta-aho on suomalaisen jazzin veteraani, mutta edelleen kiinteästi mukana maamme free jazz kuvioissa. Hauta-ahon kutsumanimen kautta nimetty oma yhtye, Kalmisto-Klang, viitoitti tietä tuleville seikkailuille improvisaation rikkaassa maailmassa. Suomessa Hauta-aho levytti esimerkiksi trumpetisti-säveltäjä Jarmo Sermilän kanssa, ja Quintet Modernen kautta syntyi kontakteja saksalaiseen free jazziin. Hauta-aho soitti myöhemmin free jazzin jättiläisen Cecil Taylorin eurooppalaisessa yhtyeessä. Suomessa he esiintyivät Tampere Jazz Happeningissa vuonna 1998. Myös sellaiset free jazz legendat kuin Alexander Von Schlippenbach, Evan Parker, Anthony Braxton ja Marilyn Crispell kuuluvat Hauta-ahon soittokumppaneihin. Viime vuosina Hauta-ahon tärkeimpiä kotimaisia kokoonpanoja ovat olleet Duo Nueva Finlandia, Sound Kitchen, Kalle Kaliman K18, Olavi Trio ja Kellari Trio. Mittavan jazzuran lisäksi Hauta-aholla on kunnioitettava ansioluettelo klassisen musiikin puolelta, säveltämisen lisäksi muusikkona esimerkiksi Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Hauta-ahon sävellystä ”Kadenza” soitetaan bassokilpailujen vakio-ohjelmistossa ympäri maailmaa.

Mike Koskinen

Rent Romus

Mikko Innanen

Konserttia tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja Jazz Finland LIVE (Musiikin edistämissäätiö).

Liveton lippukauppa

Tiedot

Päivämäärä:
23.5.2017
Aika:
18:30
Hinta:
20€

Tapahtumapaikka

Ravintola Laulumiehet
Hietaniemenkatu 2
Helsinki., 00100 Suomi
+ Google Map
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

Muut

Lisätiedot
Liput: (käteisellä) 20 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 15€, opiskelijat 10 €, pariskunnat 15 + 15 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2. (www.digelius.com) tai Liveto.fi, jolloin lippujen hinnat: 21,5/16,5/10,5 €.