Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Aki Rissanen Aleatoric

19.4.2023 @ 19:00 - 20:30

Villa Hagasund

Aki Rissanen: piano
Robin Verheyen: saxofoner
Markku Ounaskari: trummor

Albumen från Aleatoric trion som släppts av Eclipse Music är musik för denna stund. Albumen spelades in improviserande, litande på de första tagningarna. Det här är vad bandets namn syftar på: musik som skapas genom kontrollerad slumpmässighet.

Albumen Aleatoric och Songs For Solstice, som förlitar sig på ett ögonblicks magi, presenterar pianisten Aki Rissanens finsk-belgiska trio, som inkluderar saxofonisten Robin Verheyen och trummisen Markku Ounaskari.

Den beskrivna principen för att göra en skiva är dock inte ny, tvärtom. De flesta av de största klassikerna i jazzmusikens historia spelades in snabbt, på en dag eller två, och de fångar nästan som ett fotografi ett magiskt ögonblick i utvecklingen av det bandet eller den musikern. Aleatoric är ett perfekt exempel på detta. Det är nytt, fräscht, men fundamentalt och till sitt handlingssätt djupt i jazztraditionen.

Pianisten Aki Rissanen, som är mycket inflytelserik i Frankrike idag, är en av de mest intressanta mellangenerationens jazzmusiker inom inhemsk jazz. Tillsammans med sina egna prisade solo- och gruppprojekt (fyra album med Aki Rissanen Trio och ett solopianoalbum för British Edition Records, Emma-priset för bästa album 2017) är han känd för samarbeten med bl.a. med Dave Liebman, Verneri Pohjola, Rick Margitza, Mikko Hassisen, Lauri Porra och UMO Jazz Orchestra.

Rissanens mångårige samarbetspartner, saxofonisten Robin Verheyen, representerar också den moderna generationen av internationella jazzmusiker. Verheyen, som bor i Frankrike, är känd över hela världen som en exceptionellt uttrycksfull saxofonist och briljant kompositör. Den belgiskfödde musikern arbetar för närvarande främst i Europa och New York, t.ex. i Marc Coplands band. Trummisen Markku Ounaskari är en av de mest anmärkningsvärda trummisarna inom europeisk jazz. Ounaskari, som inspelar för det legendariska skivbolaget ECM, ger djup till bandets sound med lång erfarenhet.

Bild: Piki Lappalainen

Akis hemsida

Helsingfors staden, Svenska Kulturfonden, Musiikin edistämissäätiö och Centret för konstfrämjande (Taike) stöder våra konserter.

 

Detaljer

Datum:
19.4.2023
Tid:
19:00 - 20:30

Arrangör

Helsinki Jazz ry
E-post:
info@helsinkijazz.fi

Annan

Lisätiedot
Biljetter: 20 €, par 15 € + 15 €, pensionärer, arbetslösa och medlemmar av Helsinki Jazz rf 15 € och studenter 12 €. Förköpbiljetter: Digelius Music (kontant), Laivurinrinne 2 eller på denna sidan.

Plats

Villa Hagasund
Mannerheimvägen 13 B
Helsingfors, 00100
+ Google Map
Visa Plats-webbplats