Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

jaZZanti-tapahtuma 13.-14.11.2021

13.11.2021 @ 19:00 - 14.11.2021 @ 21:00

Balderin sali

Mitä tapahtuu, kun useita huippumuusikoita kohtaa toisensa ensi kertaa soittaen vapaasti improvisoiden? Tule kokemaan ainutlaatuinen konserttielämys viikonloppuna 13.-14.11.2021!

Saamme Ruotsista vieraaksemme saksofonisti Lisen Rylander Löven, pianisti Sten Sandellin, vetopasunisti Mats Äleklintin ja kontrabasisti Torbjörn Zetterbergin. He tulevat soittamaan yhdessä trumpetisti Verneri Pohjolan, sellisti Aino Juutilaisen, harmonikan soittaja Veli Kujalan ja rumpali Mika Kallion kanssa. Viikonlopun aikana kuulemme useita eri kokoonpanoja sooloista oktettiin.

Konsertit pidetään akustisesti Balderin salissa (Aleksanterinkatu 12, 00170 Helsinki) klo 19.00-19.45 ja 20.15-21.00. Paikan kahvila on auki ennen konserttia ja väliajalla. Ovet aukeavat kumpanakin päivänä klo 18.30. Ruotsalaisten muusikoiden levyjä tulee olemaan myös saatavilla, maksu korteilla.

Kuvat: Lisen Rylander Löve – Kerstin Ehrnlund, muut kuvat: Sakari Puhakka

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Tukijat: Helsingin kaupunki, Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

Kaikissa konserteissa noudatetaan voimassaolevia viranomaisten terveysturvallisuusmääräyksiä.

Lisätietoja ruotsalaisista muusikoista

Lisen Rylander Löve on muusikko ja säveltäjä, jonka musiikki kattaa jazzin, elektronisen musiikin, kokeellisen popin ja vapaan improvisaation.

Hän aloitti klassisella pianolla kuusivuotiaana ja 14-vuotiaana hän perusti ensimmäisen popbändinsä laulajana ja saksofonistina. Lopulta saksofoni, improvisaatio ja liberaalimpi lähestymistapa musiikkiin tuli yhä tärkeämmäksi.

Lisen on julkaissut lukuisia levyjä ja esiintynyt ympäri maailmaa sekä tehnyt yhteistyötä useiden tunnettujen muusikoiden kanssa. Lisen Rylander Löve onkin nykyään vakiintunut nimi ruotsalaisessa jazzissa ja kokeellisessa musiikissa, etenkin luovan työnsä ansiosta akustisten jazz-kvartettien The Splendor ja Here’s To Us kanssa, joilta on julkaistu useita arvostettuja levyjä. Lisen myös säveltää musiikkia tanssille, performansseille ja teatterille ja on esiintynyt mukana useissa esityksissä.

Sten Sandell (s. 1958) on taitava improvisoija, säveltäjä, pianisti ja äänitaiteilija. Sandell on saanut musiikkiinsa vaikutteita hyvin laajalta. Häntä ovat innoittaneet mm. vapaa improvisaatio, nykymusiikki (Cage, Feldman, Xenakis) ja eri etniset musiikit ruotsalaisesta kansanmusiikista intialaiseen klassiseen musiikkiin.

Sandell on ollut mukana hyvin monenlaisissa projekteissa improvisaation ja nykymusiikin, akustisen musiikin ja elektronisen musiikin välimailla soittaen yhdessä monien merkittävien eurooppalaisten muusikoiden kanssa. Esimerkkeinä voidaan mainita vapaan jazzin trio Gush ja erilaiset sooloprojektit tanssijoiden, näyttelijöiden ja elokuvantekijöiden kanssa. Hänen levytuotannossaan on yli 40 levytystä soolosta erilaisiin kokoonpanoihin. Hän on myös väitellyt musiikin tohtoriksi Göteborgin yliopistossa 2013.

Torbjörn Zetterberg (s. 1976) on kansainvälisesti tunnustettu säveltäjä ja kontrabasisti. Kontrabassollaan ja sävellyksillään luo hän sielukkaita, nerokkaita ja kiehtovia musiikkimaailmoja. Hänen yhtyeensä ”Och Den Stora Frågan” on tehnyt neljä erinomaista levyä esimerkkinä hänen säveltämistyylistään ja soitostaan. Torbjörn on myös tehnyt paljon yhteistyötä elämänkumppaninsa Susana Santos Silvan kanssa eri yhtyeissä. Tänä keväänä julkaistiin heidän toinen eriomaisia arvioita saanut duo-levynsä ”Tomorrow”.

Mats Äleklint (s. 1979) on tunnettu monitaitoinen vetopasunisti soittaen lähinnä vapaan improvisaation ja jazzin piirissä, mutta hän soittaa myös bluesia, soulia, teatterimusiikkia, poppia ja rockia. Hän on kiertänyt laajasti Eurooppaa eri yhtyeissä, kuten Paal Nilsen-Loven Large Unit ja Angels 9 ja hän on käynyt Suomessakin useita kertoja. Hänen soittoaan on kuultavissa useilla eri julkaisuilla.

Lisätietoja suomalaisista muusikoista

Aino Juutilainen on helsinkiläinen selloa soittava improvisoija. Hänellä on klassinen koulutus, mutta hänen pääpainonsa on nyt luomisessa ja improvisaatiossa. Hänen laajaan yhteysverkostoonsa kuuluvat sekä klassisen musiikin, jazzin että popin muusikoita, koreografeja, tanssijoita, näyttelijöitä, teatteriohjaajia ja nukketeatteritaiteilijoita. Hän työskentelee parhaillaan sarjaa äänitaideteoksia nimeltä Jälkiä, joka sai rahoitusta Koneen Säätiöltä vuosille 2019-2021. Toinen hänen rakkaimmista projekteistaan on oma yhtyeensä AINON, joka yhdistää jazzin, improvisaation ja klassisen musiikin. Näiden lisäksi hänellä on duo -improvisointiprojekti nimeltä Chamber Music from Mars ja hän on jäsen Libero Mureddun Septad -yhtyeessä, joka keskittyy puhtaasti reaaliaikaiseen sävellykseen ja improvisaatioon.

Mika Kallio (s. 1974) tiesi jo varhaisessa iässä haluavansa seurata setänsä jalanjälkiä ja ryhtyä ammattirumpaliksi. Hänen setänsä Roope Koistinen antoi Mikalle ensimmäiset rumpupalikat, kun hän oli 10 -vuotias. Kallio aloitti musiikinopiskelunsa Joensuun konservatoriossa ja päätti ne Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui vuonna 2002. Mika Kallio on tehnyt yhteistyötä lähes kaikkien merkittävimpien suomalaisten jazzmuusikoiden kanssa, kuten Mikko Innanen, Kari Ikonen, Pauli Lyytinen, Raoul Björkenheim ja erityisesti Verneri Pohjolan kanssa ja he julkaisivat 2018 kiitellyn duolevyn Animal Image. Ulkomaisista soittokumppaneista mainittakoon esimerkiksi Tomasz Stanko, Wadada Leo Smith, Trygve Seim ja Michael Formanek. Hän on soittanut yli 70 albumilla eri yhtyeiden kanssa.

Veli Kujalalla (s. 1976) on vahva klassinen koulutus ja hän on musiikin tohtori aiheenaan uusi suomalainen harmonikkamusiikki. Hänet on palkittu useasti kansainvälisissä kilpailuissa sekä harmonikansoittajana että säveltäjänä. Hänen monipuolinen sävellystuotantonsa ulottuu elektroakustisista teoksista orkesteriteoksiin. Vuonna 2016 julkaistu sävellysprofiililevy ‘Hyperorganism’ oli ehdolla sekä Yleisradion vuoden levyksi että Klassinen Emma -palkinnon saajaksi. Vuodesta 2005 lähtien hän on opettanut harmonikansoittoa ja improvisaatiota Sibelius-Akatemiassa ja toiminut syksystä 2020 alkaen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian harmonikkamusiikin lehtorina ja vastuuopettajana.

Veli Kujala on esiintynyt lukuisten tunnettujen sinfoniaorkestereiden kanssa ja kantaesittänyt useita erityyppisiä konserttoja. Hän toimii aktiivisesti myös jazzin ja improvisoidun musiikin parissa. Yhtyeistä mainittakoon brasilialaisvaikutteinen Pipoka, eklektinen Gourmet, kansainvälinen improvisaatioryhmä Sestetto Internazionale sekä modernin improvisaation ja jazzin välillä tasapainoileva Kalle Kalima K-18. Lisäksi hän vierailee jatkuvasti Keski-Euroopassa improvisaatioprojekteissa.

Verneri Pohjola (s. 1977) on säveltäjä ja trumpetisti, jonka ainutlaatuinen ääni ja tyyli ovat heti tunnistettavissa. Hänen työnsä välittää erityistä syvyyttä, lämpöä ja inhimillisyyttä ilmeikkään improvisaation kautta. Tai kuten Helsingin Sanomissa kuvataan, Verneri Pohjola on ”maan ihmisäänisin trumpetisti”.

Pohjola on onnistunut yhdistämään improvisoinnin ja jazzmusiikin yleisön helposti lähestyttäväksi eri genreissä, mutta hän ei ole koskaan menettänyt eheyttään tai halua tutkia ja yllättää.

Kahden taiteilijan jälkeläisenä Pohjola aloitti trumpetinsoiton 15-vuotiaana. Alun perin rockin ja jazzin innoittamana hän lopulta valitsi trumpetin rakkaudestaan elokuvamusiikkiin. Hän opiskeli Helsingin pop- ja jazzkonservatoriossa, sitten Örebron musiikkiyliopistossa ja lopulta Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2012.

Vuosituhannen alussa Pohjolasta tuli laajemman yleisön tuntemaksi Ilmiliekki-kvartetin johtajana. Hän on levyttänyt omalla kvartetillaan useita menestyneitä levyjä, joista viimeisin on toukokuussa 2020 ilmestynyt The Dead Don’t Dream. Pohjola jatkaa aktiivista työskentelyään Euroopassa yhdessä huippujazzmuusikoiden ja improvisoivien taiteilijoiden kanssa.

Tiedot

Alkaa:
13.11.2021 @ 19:00
Loppuu:
14.11.2021 @ 21:00

Tapahtumapaikka

Balderin sali
Aleksanterinkatu 12
Helsinki, 00170 Suomi
+ Google Map
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

Muut

Lisätiedot
Yhden päivän lippujen hinnat ovat: aikuiset 25 €, eläkeläiset ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 20 €, opiskelijat 15 €, pariskunnat 20 + 20 €. Kahden päivän lippujen hinnat ovat: aikuiset 40 €, eläkeläiset ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 32 €, opiskelijat 24 €, pariskunnat 32 + 32 €. Ennakkoliput: Digelius Music (käteisellä), Laivurinrinne 2 tai Helsinki Jazzin kotisivulta, jolloin lippujen hinnat: 27,5/22,5/16,5 € ja 66,5/34,5/26,5 €. Helsinki Jazz ry:n jäsenliput eivät käy näihin konsertteihin.