fbpx

Syksyn 2022 jaZZanti-konsertteja

jaZZanti-konserttisarja syksy 2022

Helsinki Jazzin jaZZanti-konserttisarjan loppusyksyn 2022 ohjelma on korkeatasoinen ja monipuolinen sisältäen nykyjazzia ja improvisoitua musiikkia. Syksyn ensimmäisessä yhteistyökonsertissa Tulkinnan varaista -konserttisarjan kanssa esiintyy Edward Wesalan Sound and Fury:ssä soittaneet saksofonistit Tane Kannisto, Pepa Päivinen ja Jorma Tapio. Myös uutta jazzpohjaista kirkkomuusiikkia on tarjolla 31.10. yhteistyössä Töölön seurakunnan kanssa.

Konsertit järjestetään Hakasalmen huvilassa (Mannerheimintie 13B), paitsi 31.10. konsertti Temppeliaukion kirkossa. Kaikki konsertit alkavat klo 19.00.

Maanantai 3.10 – Jean-Marie Machado – Majakka

Jean-Marie Machado (FR): piano, Jean-Charles Richard (FR): saksofonit, Vincent Segal (FR): sello ja Ze Luis Nascimento (BR): perkussiot.

Melodiat, äänet, sävelet, rytmit, kappaleiden mieleenpainuvat nimet… kaikki on rikasta ja antoisaa Majakka levyllä/esityksessä. Runollinen, puhdaspiirteinen, joskus vivahteikas pyöreys, joskus erittäin kiihkeä.

Mielenkiintoinen, monipuolinen ja herkkä konsertti siis odotettavissa – ranskalainen Majakka loistakoon.

Perjantai 21.10 -Yoko Miura & Antti Lötjönen

Yoko Miura (JP): piano ja Antti Lötjönen: kontrabasso

Japanilainen Yoko Miura vierailee säännöllisesti soittamassa Euroopassa ja hän poikkeaa tänä vuonna myös Suomessa. Hänen soittoystävinään ovat mm. Gianni Mimmo, Lawrence Cassery, Mia Zabelka, Charlie Collins (drs), Derek Saw ja aikaisemmin Teppo Hauta-aho. Yoko soittaa soolo-osuuden niin kuin basistimestarimme Antti Lötjönen ja lopuksi he soittavat duo-improvisaatioita.

Maanantai 24.10 – The Eighth Hour Of Amduat

Amduat on egyptiläinen, noin vuodelta 1425 e.a.a. peräisin oleva hautajaisteksti. Kirjoitus sisältää sekä laulettavia että soitettavia osuuksia, mikä tehnee siitä ensimmäisen tunnetun partituurin. Amduat kertoo auringon jumala Ran laskeutumisesta tuonpuoleiseen ja syntymisestä elämään joka yö ja aamu uudelleen.
David Sulzer on neuropsykologi ja muusikko. Hänen Columbia-yliopistolla johtamansa laboratorio tutkii synapsien toimintaa aivokuorella muun muassa Parkinsonin taudin ja autismin yhteyksissä. Muusikkona hän käyttää nimeä Dave Soldier ja on tehnyt musiikkia muun muassa punk-jousikvartetilleen ja elefanteille. Yhdessä käsitetaiteilijaparin Komar & Melamid kanssa hän on myös säveltänyt teokset The most wanted/unwanted song, jotka perustuvat laajaan kyselyaineistoon siitä, minkälaista musiikkia ihmiset haluavat kuulla / olla kuulematta.
The Eighth Hour of Amduat on klassista, elektronista ja jazz-ilmaisua yhdistävä video-ooppera, jonka libreton on kirjoittanut egyptologi Rita Lucarelli. Siinä Sun Ra Arkestran Marshall Allen esittää Ran roolin saksofoneilla ja sähköisellä EWI-instrumentilla. Mukana on myös mezzosopraano Sahoko Sato Timpone, kuoro ja orkesteri.
Sun Ra Arkestran työpajapraktiikalla on yhteys suomalaisen Edward Vesala Sound & Fury -yhtyeen toimintaan. Ennen oopperaesitystä kuullaan väkevien puhaltajien Tane Kannisto, Pepa Päivinen ja Jorma Tapio soittoa.
Naarmu-yhtye on syntynyt Cornelius Cardew’n musiikkiteatteriteoksen The Great Learning tutkimuksellisen kokonaisesityksen ympärille. Sen työskentelytapoihin kuuluu kokeileminen ja keskusteleminen, moniäänisyyden edistäminen ja pyrkimys sisäiseen järjestäytyneisyyteen. Tilaisuuden aloittaa yhtyeen esitys Christian Wolffin teoksesta Stones.
Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Tulkinnanvaraista konserttisarjan kanssa kanssa. Liput 20/12€ ovelta.

Maanantai 31.10 Janne Mark trio & Verneri Pohjola sekä Gospel Helsinki Ensemble

Janne Mark (DK): laulu ja sävellykset, Verneri Pohjola: trumpetti, Søren Gemmer (DK) piano, Esben Eyermann (DK) kontrabasso ja Gospel Helsinki Ensemble.

Harvinaislaatuisessa Suomen konsertissa Markin ja hänen tanskalaisten luottomuusikoidensa virret resonoivat Verneri Pohjolan ilmavan trumpetinsoiton, moniulotteisen Gospel Helsinki Ensemblen sävykkään laulun ja Temppeliaukion kirkon ainutlaatuisen arkkitehtuurin kanssa.

Yhteistyökonsertti Töölön seurakunnan kanssa.

Maanantai 7.11 klo 19.30 Katu Kaiku – levyjulkkarikonsertti ”Broken Piece”

Adele Sauros: saksofonit, Mikael Saastamoinen: kontrabasso ja Erik Fräki: rummut.

Albumi jatkaa edellisen albumin Luna myötä muodostunutta tyyliä, jossa yhdistyvät lyyriset saksofonimelodiat, kitaramainen sähköbasson soitto sekä vahva kommunikointi improvisaatiossa.

Maanantai 14.11 Samuel Blaser trio

Samuel Blaser (CH): pasuuna, Marc Ducret (FR): kitara ja Peter Bruun (DK): rummut.

Sveitsiläinen Samuel Blaser on jo aikoja sitten lunastanut paikkansa maailman taitavimpien ja arvostetuimpien pasunistien joukossa. Hän on kasvanut suoraviivaisesta hard bop -taiturista omaa luokkaansa olevaksi moni-ilmeiseksi improvisoijaksi. Tampere Jazz Happeningissa ja Kerava Jazzissa vieraillut Blaser esiintyy nyt Suomen-kiertueella ensimmäistä kertaa omalla triollaan, jossa hänen kanssaan soittavat ranskalainen kitaristinero Marc Ducret ja rikkaan mielikuvituksen omaava tanskalaisrumpali Peter Bruun.

Vuodesta 2013 yhdessä soittanut kolmikko on varsinainen lahjakkuuden sulatusuuni. Tiheän keikkailun myötä trio on kehittänyt oman kineettisen kielensä, jossa jokainen jäsen osaa tarttua toisen musiikilliseen ideaan ainutlaatuisella tavalla. Alati muotoaan muuttava trio osaa marssia, groovata, hautua tai kiehahtaa aina tilanteen vaatimalla tavalla.

Perjantai 25.11 Antti Lötjönen & Ville Herrala

Antti Lötjönen ja Ville Herrala: kontrabasso.

Antti Lötjönen ja Ville Herrala lyövät hynttyyt yhteen ainutlaatuisen duoprojektin muodossa: kaksi tuhansien keikkojen kontrabasistia, yksi yhteinen konsertti. Luvassa on kiehtova musiikillinen matka kahden sukupolvensa arvostetuimman bassotaiteilijan keskustellessa soittimiensa välityksellä. Toisinaan sävelletyn materiaalin muodossa, toisinaan vapaasti improvisoiden – alati riskejä kaihtamatta.

Maanantai 5.12 Lisa Ullén, Elsa Bergman ja Anna Lund trio

Lisa Ullén (SE): piano, Elsa Bergman (SE): kontrabasso ja Anna Lund (SE): rummut. Ullén/Bergman/Lund on Tukholmassa toimiva pianotrio, joka soittaa free jazzia, joka kanavoi amerikkalaista free jazz -perinnettä sekä klassista nykymusiikkia. Yhdistämällä raakaa voimaa ja hienoa huomiota yksityiskohtiin, kolme muusikkoa saavat jokaisen hetken kimaltelemaan mahdollisuuksilla. Tässä äänitilassa jokainen liike on tärkeä.

Perjantai 9.12 Milo Linnovaara ja Jarno Tikka

Milo Linnovaara: saksofonit ja Jarno Tikka: saksofonit

Linnovaara & Tikka & luo kuulijoilleen improvisoiden konsertin mittaisen äänimaiseman, johon voi turvallisesti tuudittautua viikonlopun alkajaisiksi. Duon muodostavat tenorisaksofonistit Jarno Tikka (OK:KO, Alder Ego) ja Milo Linnovaara (AINON). Heitä inspiroi ystävyys, avoimuus ja koettu elämä.

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Kaikki konsertit pidetään Hakasalmen huvilalla ja ne alkavat klo 19.00 (paitsi 7.11). Lippujen hinnat ovat 20/15/12 € (ennakkoliput kotisivuilta 22,5/16,5/13,5 €) paitsi konserteissa 3.10 – Jean-Marie Machado – Majakka, 31.10 Janne Mark trio & Verneri Pohjola sekä Helsinki Gospel Ensemble, 14.11 Samuel Blazer trio ja 5.12 Lisa Ullén, Elsa Bergman ja Anna Lund trio lippujen hinnat ovat 25/20/15 € (ennakkoliput kotisivuilta 27,5/22,5/16,5 €).

Tukijat: Helsingin kaupunki, Musiikin edistämiskeskus, Svenska Kulturfonden ja Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto.

Kaikissa konserteissa noudatetaan voimassaolevia viranomaisten terveysturvallisuusmääräyksiä.

 

Lisää artikkeleita:

Sanni Orasmaa och Antti Lötjönen ger konsert den 24 april. Foto: Sakari Puhakka

Täydennetty jaZZanti-konserttisarjan kevätohjelma 2023

jaZZanti-konserttisarja tarjoaa tänä keväänä kiinnostavaa ja laadukasta jazzia ja improvisoitua musiikkia 16 konsertissa. Tervetuloa kuuntelemaan! jaZZanti-konsertit järjestetään viihtyisässä Hakasalmen huvilassa, Mannerheimintie 13B.