Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Andy Emler: “My own Ravel“ & Eero Tikkanen

29.8.2022 @ 19:00 - 20:30

Villa Hagasund

Andy Emler: piano
Eero Tikkanen: kontrabas

Kompositören-pianisten Andy Emler är en av de starkaste personligheterna inom fransk jazz. Han har besökt Finland flera gånger. Hans lysande trio med basisten Claude Tchamitchian och trummisen Eric Echampard har varit på turné 2007 och 2009 och 2016. Superorkestern MegaOctet ledd av Emler har charmat den finska publiken med sina framträdanden på April Jazz och Tampere Jazz Happening 2009 och 2011. Andy Emler trio & Dave Liebman lyste på April Jazz 2013.

I denna solokonsert kallar han den franska musikikonen, Maurice Ravel, som sin inspiration. Så här berättar mästaren om sina ”egna toner” med Ravel: ”I samband med teaterföreställningen ”Ravel” baserad på boken av Jean Echenoz, lärde jag känna kompositörens stil – att komponera, improvisera och spela piano inspirerat av det expressiva formspråket i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Jazzkulturen som påverkade Ravel på sin tid genomsyrade dessa toner särskilt i ballader. Så resultatet är en tvåhands pianosolokonsert med komponerad och improviserad musik regisserad av min älskade Maurice!”. För förtjänsterna med ”My own Ravel”-inspelningen valde den franska kritikerföreningen Emler till den bästa kompositören av teatermusik 2013.

Varje stycke i hans solo pianokonsert är relaterat till olika händelser och faser av Ravels liv under mästarens senaste tio år. Andy delar fantastiska musikaliska ögonblick med publiken, pepprade med historier om Ravel, som den franske pianisten berättar med en naturlig humor och en skarp, intelligent brittisk accent – ​​tack vare sin engelska mamma.

Förutom Andy får vi njuta av Eero Tikkanens skickliga kontrabasspel, först solo och sen improvisation tillsammans med Andy. Eero är en av våra ledande kontrabasister, vars mångsidiga och kraftfulla spel vi har hört i flera olika band.

Andys hemsida

Helsingfors staden, Svenska Kulturfonden och Musiikin edistämissäätiö stöder våra konserter.Bild

Bild: Marion Duhamel

I samarbete med: Vapaat Äänet

Helsingfors staden, Svenska Kulturfonden och Musiikin edistämissäätiö stöder våra konserter.

Detaljer

Datum:
29.8.2022
Tid:
19:00 - 20:30

Plats

Villa Hagasund
Mannerheimvägen 13 B
Helsingfors, 00100
+ Google Map
Visa Plats-webbplats

Annan

Lisätiedot
Biljetter: 20 €, par 15 € + 15 €, pensionärer, arbetslösa och medlemmar av Helsinki Jazz rf 15 € och studenter 12 €. Förköpbiljetter: Digelius Music (kontant), Laivurinrinne 2 eller på denna sidan, då priserna: 22,5/16,5/13,5 €.