Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Peter Evans & Sofia Jernberg, Mikko Innanen & Antti Lötjönen, Hietsun Impro-Orkesteri och två premiärer

8.12.2021 @ 19:00 - 21:00

Sandudds paviljong

Peter Evans & Sofia Jernberg, Paavo Korpijaakko: Hiisi, Sami Klemola: Verk för gitarr, kontaktmikrofon och orgelsyntpedal, Mikko Innanen & Antti Lötjönen, Hietsun Impro-Orkesteri

I årets sista konsert den 8 december intar Peter Evans och Sofia Jernberg, som besöker Finland för första gången, den kustnära miljön i Hietaniemi.

New York-baserade Peter Evans har beskrivits som en av de mest innovativa trumpetarna i sin generation, och glider utan ansträngning genom vågor av jazz, improvisation och samtida musik. Evans paras ihop med den svenska sångerskan-kompositören Sofia Jernberg, vars experimentella teknik och mångsidiga stil utmanar både genregränser och traditionella föreställningar om vokalmusik. Inspelningen av duons debut på den lettiska Skaņu Mežs-festivalen 2018 kan ses på Youtube.

Hietsu is Happening! kommer även att presentera två premiärer i december. Hiisi, komponerad för basklarinett och mikrotonal gitarr av Paavo Korpijaakko, hörs på konserten som infaller på Finlands musikens dag. Med verket dyker Korpijaakko för första gången in i den mikrotonala musikens värld, som kommer att väckas till liv av basklarinettisten Heikki Nikula och Petri Kumela med en mikrotonal gitarr.

Andra premiären i december är Sami Klemolas nya verk för gitarr, kontaktmikrofon och orgelsyntpedal. Känd som en av de viktigaste gestalterna inom experimentell, elektroakustisk musik, söker Klemolas verk musik mitt i brus, störningar och tystnad.

Mikko Innanen och Antti Lötjönen och Hietsu Impro Orchestra, som består av kvällens alla artister, medverkar också i konserten i improvisations tecken. ”Vi har turen att fortsätta att verka i en rymd och atmosfärisk miljö som är mättad med Hietsu-paviljongens historia. Höstvinterns mörka kvällar mellan den stilla Sanduddsstranden och Sandudds gravfält gör musiker och lyssnare öppna och ödmjuka för att möta det nya och oförutsedda”, beskriver Mikko Innanen.

Hietsu is happening! är en överraskande, mångkonstnärlig och mångsidig evenemangsserie anordnad i och runt Hietsu-paviljongen sedan 2016, med konstnärliga kuratorer Mikko Innanen, Petri Kumela och Antti Lötjönen boende i paviljongen. I och med decemberkonserten har evenemang med olika teman redan anordnats 24 gånger.

Konserten arrangeras med samarbete med Helsinki Jazz rf. Helsingfors staden, Svenska Kulturfonden och Musiikin edistämissäätiö stöder Helsinki Jazz ry.

Coronapass krävs av alla som fyllt 16 år för att komma in på konserten. Vi rekommenderar att du använder munskydd under hela konserten. Vänligen kom till föreställningen i god tid.

HIETSU IS HAPPENING! 8.12. klo 19

Peter Evans & Sofia Jernberg
Peter Evans: trumpet, Sofia Jernberg: sång

Paavo Korpijaakko: Hiisi (premiär)
Heikki Nikula: basklarinett, Petri Kumela: mikrotonal gitarr

Sami Klemola: Verk för gitarr, kontaktmikrofon och orgelsyntpedal (premiär)
Petri Kumela: gitarr

Mikko Innanen & Antti Lötjönen
Mikko Innanen: saxofon, Antti Lötjönen: kontrabas

Hietsun Impro-Orkesteri:
Kvällens alla artister

Bild: Sofia Jernberg – Jon Edergren

Statspriset för musik ges till Hietsu is Happening ry och Klassinen Hietsu ry för musikverksamheten på Hietsun Paviljonki

Hietsun Paviljonki har med sin verksamhet berikat musiklivet i Tölö och Helsingfors i åratal. Två grupper är verksamma i samma lokal: Hietsu is Happening ry och Klassinen Hietsu ry. Båda grupperna består av vidsynta, modiga och framför allt karismatiska konstnärer.
Repertoaren planeras alltid med kvalitet som ledstjärna, men samtidigt fördomsfritt och utan att rädas risker. Arbetsgruppernas mål har varit att uppmuntra repertoarens artister att göra något nytt, okänt och utmanande. Konserterna kombinerar kreativt klassiskt, jazz, improvisation, litteratur, dans och bildkonst.

Medlemmarna i Hietsu is Happening ry och Klassinen Hietsu ry har redan länge med sin förebild visat hur viktigt det är att utmana sig själv, leta efter nytt och ta risker. Detta förmedlas i de rikligt mångformiga konserterna på Hietsun Paviljonki och det har gjort Tölös byahus till den intressantaste lokala aktören i Helsingfors, och därmed till ett uppmuntrande exempel för hela Finlands musikfält.

Vi följer gällande officiella riktlinjer för coronaepidemin.

Detaljer

Datum:
8.12.2021
Tid:
19:00 - 21:00

Plats

Sandudds paviljong
Sandstransvägen 9
Helsingfors, 00100 Suomi
+ Google Map
View Plats Website