Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Ullén – Bergman – Lund: Space

5.12.2022 @ 19:00 - 20:30

Villa Hagasund

Lisa Ullén (SE): piano, Elsa Bergman (SE): kontrabas och Anna Lund (SE): trummor

Ullén/Bergman/Lund är en Stockholmsbaserad pianotrio som improviserar fritt och som kombinerar såväl den amerikanska fri jazz traditionen som nutida musik. Genom att kombinera rå kraft och intensiv uppmärksamhet på detaljer får de tre musikerna varje ögonblick att gnistra av möjligheter. I detta ljudutrymme är varje rörelse viktig.

Ullén, Bergman och Lund är alla framstående aktörer i skandinaviska frijazz kretsar och trion träffades första gången i Anna Högberg Attack-sextetten och har sedan dess spelat tillsammans vid flera tillfällen. Deras debutalbum Space spelades in av Mats Äleklint under pandemin 2021 på legendariska Fylkingen och släpptes av det amerikanska skivbolaget Relative Pitch Records 2022.

Albumet förkroppsligar trions egna improvisationsestetik. Musikerna harmoniserar ivrigt med varandra och de hittar en gemensam grund för rytmer som rullar och förändras, tumultartade i en fas och sedan förfinade i nästa. Bergman guidar instinktivt sitt varma och stödjande basspel genom utrymmena som skapas av Lunds skyhöga cymbaler och ryckande virveltrumma-rytmer, vilket ger en solid grund för Ulléns häftiga kluster och stormiga melodiska översvämningar, men också för hennes mest sköra uttryck, även om det innebär tystnad. Varje musiker använder ibland utökade tekniker och ljudvariationer, men i slutändan ligger huvudfokus på raffinerad spontan interaktion.

Bandet uppträdde på årets Jazzfest Berlin.

Bild: Tina Axelsson

Helsingfors staden, Svenska Kulturfonden, Musiikin edistämissäätiö och Swedish Arts Council stöder konserten.

Detaljer

Datum:
5.12.2022
Tid:
19:00 - 20:30

Plats

Villa Hagasund
Mannerheimvägen 13 B
Helsingfors, 00100
+ Google Map
Visa Plats-webbplats

Annan

Lisätiedot
Biljetter: 25 €, pensionärer, arbetslösa och medlemmar av Helsinki Jazz 20€, studenter 15 €, par 20 + 20 €. Förköpbiljetter: Digelius Music (kontant), Laivurinrinne 2 eller på denna sidan, då priserna: 27,5/22,5/16,5 €.